Klaas Gubbels geeft antwoord in open atelier Villa Mondriaan


 Klaas Gubbels zet op zaterdag 16 oktober tussen 15:00 uur en 17:00 uur de deuren van zijn atelier in Museum Villa Mondriaan wagenwijd open. Met de laatste week van Klaas Gubbels: Calvinist? in het vooruitzicht, staat hij de museumbezoeker toe hem het hemd van het lijf te vragen. De tentoonstelling sluit hij af door één van zijn nieuwste schilderijen te onthullen en een spetterend jazzconcert te organiseren.

 

De tentoonstelling Klaas Gubbels: Calvinist? roept vragen op. Klaas Gubbels weet zijn koffiepotten, tafels en stoelen zodanig op het doek te zetten dat ze zowel alledaags als buitengewoon ogen. Zijn krachtige beeldtaal, bestaande uit versimpelde en tegelijkertijd dynamische vlakken en lijnen, draagt hieraan bij. Eenvoudige vooroverhellende vormen en uitgeveegde, maar nog zichtbare vluchtige penseelstreken maken dat de museumbezoeker langer naar de schilderijen blijft kijken. Hoe lang doet Gubbels over een schilderij? Hoe ziet een dag in zijn atelier eruit? Waarom schildert hij altijd koffiepotten, tafels en stoelen?

Met nog één week van Klaas Gubbels: Calvinist? in het vooruitzicht, sluit Gubbels op zaterdag 16 oktober zijn tentoonstelling af met een open atelier in Villa Mondriaan. Alle prangende vragen vanuit het publiek worden persoonlijk beantwoord door Gubbels, die ondertussen één van zijn nieuwste schilderijen onthult; een iconische koffiepot, tafel of stoel in uitvoering. In zijn open atelier klinken op de achtergrond dezelfde veertien boogiewoogie-platen waar Piet Mondriaan in Parijs en New York naar luisterde. Winterswijks jong talent Eamon te Voortwis wisselt deze af met live pianomuziek en transformeert, met energieke ritmes en swingende melodieën, het open atelier vingervlug in een spetterend jazzconcert. De museumbezoeker krijgt zo de unieke kans om kennis te maken met Gubbels als kunstschilder én als groot jazzliefhebber.

 

Voor het stellen van een prangende vraag, het nemen van een kijkje achter de schermen en een dansje kunnen bezoekers vooraf een ticket voor het museum reserveren via villamondriaan.nl/tickets.

Contact