Projecten Lang Leve kunst


Lang Leve Kunst Fonds van start
Wat begon als een pilot in 2013 krijgt in 2021 een duurzaam vervolg: begin dit jaar hebben Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK en het Prins Bernhard Cultuurfonds het Lang Leve Kunst Fonds gelanceerd. Jaarlijks is er ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe initiatieven gericht op actieve kunstbeoefening door ouderen. Kunstenaars en organisaties op het gebied van zorg en welzijn voor ouderen kunnen voor nieuwe projecten een financiële bijdrage aanvragen. In 2021 kan dat vóór 1 april en vóór 1 september. Kijk voor inspiratie en meer informatie op  www.langlevekunst.nl

Leergraag
Dat er grote behoefte is aan kunstparticipatie-initiatieven, blijkt ook uit onderzoek door Ruigrok NetPanel in opdracht van de drie fondsen. Maar liefst 74% van de mensen van 60 jaar en ouder lijkt het leuk om actieve kunst te beoefenen. Fotograferen (43%), een instrument bespelen (25%) en schilderen of tekenen (25%) zijn favoriet. Ouderen verwachten dat de activiteiten plezier en gezelligheid opleveren en vinden het zinvolle tijdsbesteding die hen scherp houdt.

Belemmeringen
De voornaamste belemmeringen om actieve kunst te beoefenen zijn lichamelijke beperkingen (27%), de kosten (21%) en ‘ik vind het snel te druk of te veel’ (13%). De opzet van de nieuwe initiatieven biedt precies op deze punten een uitkomst: door de kleinere groepen, oplossingen voor vervoer, lage eigen bijdrage en begeleiding bij en aandacht voor fysieke beperkingen kunnen al deze ouderen tóch doen wat ze zo graag willen. Het Lang Leve Kunst Fonds draagt zo bij aan de kwaliteit van leven van een kwetsbare groep.

Vliegende start
De ervaring leert dat initiatieven van heel verschillende sectoren (in dit geval: kunst met zorg en/of welzijn) vaak lastig aan financiering kunnen komen. De startbijdrage van het Lang Leve Kunst Fonds kan nieuwe projecten een vliegende start geven waardoor andere financiers, waaronder lokale overheden, sneller aanhaken en ouderen op meer plaatsen terecht kunnen. De ambitie van de drie fondsen is dat over tien jaar in alle gemeentes van Nederland een passend aanbod is.

Meer weten over het onderzoek naar ouderen en kunst- en cultuur? Lees hier het hele rapport.

Project Oud=In 2019 Vanwege de enthousiaste reacties van de deelnemers aan Oud=In 2018 en de behoefte die er bestaat om vanuit verschillende invalshoeken met elkaar te filosoferen over het thema “geluk” vinden er ook dit jaar weer tien bijeenkomsten Oud = In plaats. Tijdens de bijeenkomsten wordt met elkaar antwoord gezocht op vragen als: “Waar sta je nu in het leven? Hoe ben je zover gekomen? Wat heb je ervan geleerd? En ook: “Hoe pas je dat nu toe en word je hier gelukkig van?”. Dit jaar wordt bij de bijeenkomsten het boek “Over geluk” van Frédéric Lenoir gebruikt. De bijeenkomsten vinden om de twee weken plaats op de dinsdagochtend van 09.45 tot 11.45 uur bij Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2 te Winterswijk. De eerste vijf bijeenkomsten zijn op 7 en 21 mei, 4 en 18 juni en 2 juli 2019. Na een pauze in de zomer vindt het vervolg van de bijeenkomsten plaats op 17 september, 1, 15 en 29 oktober en 12 november 2019.

Winterswijkse weekkrant Zang aan huis
Winterswijkse Weekkrant Zang aan huis
Aaltens Nieuws Zang aan huis
Achterhoek Nieuws Berkelland Zang aan huis
Winterswijkse Weekkrant Zang aan Huis
Aaltens Nieuws – Oud=In Achterhoek Nieuws Winterswijk – Wereld Alzheimer Dag

 

Project Oud=In 2018 Goed ouder worden, wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat? Welke vragen kom je daarbij tegen? Hoe vind je jouw antwoorden op die vragen?
Bij de filosofiegroep Oud = In 2018 draaide het vooral om het gesprek en de gemeenschappelijke zoektocht naar “de kunst van het goed ouder worden”. Leidraad voor
de bijeenkomsten vormde het toegankelijk geschreven boekje “Een kleine filosofie van het ouder worden” van hoogleraar filosofie Wilhelm Schmid. Schmid is levenskunstfilosoof
en bespreekt alle aspecten van het ouder worden. In 2018 hebben zestien deelnemers met plezier deelgenomen aan de filosofiegroep Oud=In. De acht bijeenkomsten van ruim anderhalf
uur hebben zij als zeer waardevol ervaren: “een voeding voor de geest, erg prettig en verrijkend”. Lees hier de interviews met de gespreksleiders van Oud = In.

Project Voorleesbrigade Genieten van een mooi verhaal dat voorgelezen wordt is een fijne invulling van de dag. Het geeft een stukje rust en ontspanning. Even lekker wegdromen. De brigade bestaat uit twee vrijwilligers die één keer per week of eens in de veertien dagen in de woonkamer van een zorglocatie voorlezen. Bij een bepaald thema, bijvoorbeeld ‘‘de boerderij” of “de zomer”, zoeken de vrijwilligers korte verhalen en gedichten die zij vervolgens voorlezen. Dit kunnen ook streekverhalen in het dialect zijn. Ruim 30 vrijwilligers hebben zich al aangemeld voor dit project. Lees hier het interview met een vrijwilligster van de Voorleesbrigade. Ter voorbereiding van dit project hebben de vrijwilligers een gratis workshop Voorlezen gevolgd onder leiding van Okkie Klinkspoor. 


Persberichten voorleesbrigade:
210218 persbericht Lang Leve Kunst Oost – Achterhoek – Activiteiten voor thuis

Project Zang aan Huis Samen zingen geeft een gevoel van verbinding. Het brengt mensen dichter bij elkaar. Door te zingen worden bovendien bepaalde hersengebieden geprikkeld. Zingen is dus goed voor je. Daarom organiseert Lang Leve Kunst kleinschalige zangoptredens op de woongroepen van zorginstellingen. In de huiskamer van de woongroep zingt een klein groepje vrijwilligers oude en bekende liedjes. Niet veraf op een podium, maar dichtbij. Zodat -wie zin heeft- mee kan doen. Je kunt meezingen, meeneuriën, meebewegen alles is mogelijk. Er zijn inmiddels meer dan 50 vrijwilligers die aan dit project meedoen. Lees hier het interview met een vrijwilligster van Zang aan Huis. De zangers zijn allemaal goed voorbereid op hun optreden. Zij hebben twee workshops bij Boogie Woogie gevolgd en hebben een prachtig repertoire met bekende melodieën ingestudeerd. In juli 2018 is gestart met de eerste optredens in de Achterhoekse zorgcentra.

Overige persberichten:
Voorleesbrigade ELNA
Voorleesbrigade Aalten Vooruit week
Bijdrage Menzis Fonds – Achterhoek Nieuws Winterswijk
Bijdrage Menzisfonds – Winterswijkse Weekkrant

Meedenken? Zang aan Huis, de Voorleesbrigade, Oud=In en Muzikant aan Huis zijn de eerste activiteiten die in de Oost-Achterhoek zijn opgezet. De komende tijd gaan nog veel andere activiteiten opgezet worden die we in samenspraak met ouderen, (amateur)kunstenaars, verenigingen en partners bedenken. Heb je als deelnemer, kunstenaar of vereniging een idee voor een activiteit die je met ons wilt ontwikkelen? Of heb je vanuit jouw organisatie bepaalde ideeën voor nieuwe projecten? We willen graag meedenken! Neem contact op met Harry ten Brinke via harry@boogiewoogie.nl of bel 0543 – 51 55 69.  Muzikant aan Huis Mensen blij maken door middel van muziek, daar draait het om bij het project Muzikant aan Huis. Wat is de favoriete muziek van iemand? Met welke melodie kun je iemand verrassen en fijne herinneringen ophalen? De vrijwilligers van Muzikant aan Huis verzorgen één keer per maand kleinschalige muzikale optredens in de huiskamers van de zorginstellingen in de regio. De optredens kunnen heel gevarieerd zijn. Zo kan iemand solistisch met een gitaar optreden of in duo’s of trio’s waarbij bijvoorbeeld klarinet, dwarsfluit of accordeon gecombineerd worden met zang. Ter voorbereiding van dit project hebben de vrijwilligers een workshop “interactie en communicatie” gevolgd onder leiding van muziektherapeut Hans Roerdinkholder.

Contact