Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek


KunstOer in Winterswijk: een veelzijdig project met mooie verbindingen!
april – mei 2018

Hoofddoelstelling van KunstOer is om door middel van een uniek, meerdaags evenement tijdens de Pinksterdagen mensen (opnieuw) kennis te laten maken met het cultureel erfgoed van Winterswijk. Daarbij komen beleving, kunst, educatie, bijzondere erfgoedlocaties en interactie tussen mensen op natuurlijke wijze samen. Voor het onderdeel educatie wordt samengewerkt met Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. In het kader van de themalijn participatie is een verbinding gemaakt tussen de leerlingen van Openbare Basisschool Woold en senioren. Samen reden zij op 5 april 2018 met een historische bus van Transit Oost langs erfgoedlocaties. Kunsthistorica Kristie Legters ging hierbij steeds beknopt in op de historie van deze bijzondere plekken.

Uiteindelijk werd de tocht afgesloten met een bezichtiging van het oude raadhuis van Winterswijk, een typisch voorbeeld van de Delftse School, een bouwstijl die tussen 1925 en 1955 populair was in Nederland. Hier kregen de deelnemers een opdracht waaraan in school verder werd gewerkt tijdens twee sessies. Het eindresultaat was te zien in het raadhuis tijdens de opening van KunstOer op zaterdag 19 mei 2018 en gedurende het gehele pinksterweekend!

Deelnemers: 16 ouderen en groep 5/6 van de school (totaal 15 leerlingen)

Steenrijk; een verbindend project over De Leemputten in Zwolle (Groenlo)
september – december 2018

Dit project is al eens eerder uitgevoerd met een basisschool in de buurtschap Zwolle. Nu is het project op herhaling bij de basisscholen in Lievelde en Vragender, met heel veel succes. De scholen en ouderen zijn superenthousiast en noemen het een heel mooi project. Dat komt omdat de insteek divers is, namelijk geschiedenis, natuur en kunst en dat in een interactieve setting tussen leerlingen en ouderen (grootouders en leden KBO). Omdat er van herhaling sprake is worden de activiteiten binnen dit project steeds meer gefinetuned, met andere woorden de kwaliteit gaat omhoog. Nieuw is onder andere dat leerlingen en ouderen geen aparte, op zichzelf staande klei objecten maken maar onderdelen voor een dorp. De samenwerking wordt dus gestimuleerd en is een noodzaak. Dit project valt onder het thema grensproject omdat de deelnemers naar een ander dorp in hun gemeente gaan. Het project is afgesloten met een expositie op beide scholen. Het dorp was te bekijken samen met prachtige oude foto’s van Zwollenaar Willie Gelinck.

Partners:

  • De Zonnebloem
  • museum De Scheper Eibergen
  • Harrie Overkamp, oud eigenaar van natuurpark “De Leemputten”
  • Willie Gelinck, fotograaf en beheerder fotoarchief Leemputten
  • Beeldend kunstenaar Ludmilla van der Spoel

Aantal deelnemers:

  • 81 leerlingen van groep 5 t/m 8 en 4 leerkrachten R.K. basisschool Antonius uit Lievelde en basisschool Antonius Vragender
  • 43 ouders en grootouders/ leden van KBO Lievelde en Vragender

 

Contact