Ouderen weg laten dromen met verhalen


Ouderen even helemaal weg laten dromen met verhalen. Dat is wat je als vrijwilliger doet door hen een mooi verhaal voor te lezen. In september start het project Voorleesbrigade in de Oost-Achterhoek. Vrijwilligers kunnen zich bij Boogie Woogie cultuurcentrum aanmelden.

 

Genieten van een mooi verhaal, dat voorgelezen wordt, is een fijne invulling van de dag voor oudere mensen die langdurig zorg nodig hebben. Even helemaal weg zijn uit het leven van alledag geeft een stukje rust en ontspanning. Het zijn kleine momenten van geluk die zo ontzettend de moeite waard zijn en daarmee de levenskwaliteit van deze ouderen verbeteren.

 

Herinneringen en geuren herleven

“Door verhalen kun je weer herinneringen naar boven halen en samen mooie momenten beleven” zegt Okkie Klinkspoor. “Prachtig als iemand roept: Alsof ik de seringenstruik weer ruik!”. Okkie heeft 32 jaar in de zorg gewerkt en zet zich nu in als vrijwilliger. Zij is gek op taal en op lezen. Okkie twijfelde drie jaar geleden dan ook geen moment om mee te helpen met het opzetten van het project Voorleesbrigade in de West-Achterhoek. De brigade werkt als volgt. Vrijwilligers gaan zes keer eens per week of per veertien dagen een uurtje samen met een andere vrijwilliger naar een zorglocatie voor ouderen. Bij een bepaald thema, bijvoorbeeld ‘‘de boerderij” of “de zomer”, worden door de vrijwilligers korte verhalen en gedichten gezocht die zij vervolgens voorlezen. “Dit kunnen ook streekverhalen in het dialect zijn” aldus Okkie.

 

Bijzondere verhalen komen boven

De bewoners vinden het voorlezen fijn en tonen dit ook. “Soms staat er iemand op en begint zijn eigen verhaal te vertellen. Andere bewoners luisteren graag naar je stem en worden hier rustig van” vertelt Okkie. “Niet alleen de bewoners maar ook de verzorgenden zien de voorleesvrijwilligers graag komen” gaat Okkie verder. “Ze zien dat het werkt. Het contact door middel van verhalen raakt de mensen. Het maakt iets los. Blije gezichten en reacties met bijzondere verhalen die anders verborgen blijven”. Volgens Okkie heel dankbaar om te doen. Na afloop zegt een oudere dame: “Deze middag is wel een applausje waard”.

 

Gratis workshop

Vanwege de positieve ervaringen met de Voorleesbrigade in de West-Achterhoek start Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek in september ook met dit project. Hiervoor worden vrijwilligers gezocht. Om de vrijwilligers goed voor te bereiden op het voorlezen wordt op woensdag 19 september van 10.00 tot 11.30 uur een workshop georganiseerd. Okkie Klinkspoor legt tijdens deze workshop onder andere uit hoe je door het voorlezen van verhalen en gedichten mensen kunt helpen met elkaar in gesprek te komen. De workshop vindt plaats bij Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2 te Winterswijk. Bij dit project wordt samenwerking gezocht met Bibliotheek Oost-Achterhoek.

 

Aanmelden

Hou je van lezen en vind je het fijn iets voor zorgbehoevende oudere mensen te betekenen? Meld je dan aan bij Boogie Woogie cultuurcentrum te Winterswijk. Ook zoeken wij nog een vrijwilliger die van plannen en organiseren houdt en de coördinatie van de Voorleesbrigade op zich wil nemen. Aanmelden kan tot 15 augustus door een mail te sturen naar harry@boogiewoogie.nl.

Contact