Fotografieproject: ‘Dinxperlo – Suderwick vroeger en nu’


september – november 2016/ mei 2017

Partners: senioren van woonzorgcentrum Careaz Dr. Jenny en de dagopvang, senioren van Heimatverein Suderwick, Grenslandmuseum, leerlingen en docenten van twee groepen 8 van basisschool De Bosmark in Dinxperlo, Ben Maandag, Johannes Hoven, Henny Waanders (museum De Scheper Eibergen), Frank Vinkenvleugel (fotograaf) en Boogie Woogie cultuurcentrum (Winterswijk).

Projectdoelstelling: interactie tussen jong en oud aan de hand van verhalen over de grens en oude foto’s . Markante locaties langs de Hellweg, te zien op oude foto’s, zijn opnieuw gefotografeerd om de verschillen tussen vroeger en nu goed te kunnen zien.

 

Invulling

 • Careaz Dr. Jenny: Ben Maandag en Johannes Hoven met lezing en archiefmateriaal ’van Skt. Michaelskirche tot Evangelische Kirche’.
  2e helft bijeenkomst interview door leerlingen.
 • Careaz Dr. Jenny: Ben Maandag en Johannes Hoven met lezing en archiefmateriaal ’van Skt. Michaelskirche tot Brüggenhütte’. 2e helft bijeenkomst interview door leerlingen.
 • Basisschool De Bosmark: Henny Waanders komt met oude camera’s van Museum De Scheper (Eibergen)/ fotograaf Frank Vinkenvleugel legt uit hoe je mooie foto’s maakt. Leerlingen krijgen gerichte opdrachten mee. Wellicht een foto maken van grensovergang Brüggenhütte.
  Halverwege de sessie wisselen de beide groepen 8. Facultatief voor de senioren.
 • Basisschool De Bosmark: vervolg fotografie les met  Frank Vinkenvleugel. Halverwege de sessie wisselen de beide groepen 8. Facultatief voor de senioren.
 • Wandelen langs Hellweg. Start bij Dr. Jenny. Plekken worden opnieuw gefotografeerd.
 • Opening expositie: maandag 29 mei 2017 (14.00 uur)
  De expositie werd geopend door wethouder Henk Rijks van de gemeente Aalten. Dat deed hij samen met twee douaniers van het Grenslandmuseum en een van de leerlingen van De Bosmark die meegedaan heeft met het project.
  De expositie was te bezoeken in Integraal Kind Centrum De Bosmark van maandag 29 mei t/m vrijdag 2 juni. Daarna in woonzorgcentrum Careaz Dr. Jenny van donderdag 8 juni t/m vrijdag 23 juni.

Aantal deelnemers

 • 2 groepen 8 van de basisschool, 50 leerlingen.

Ca. 40 senioren bij 1e twee bijeenkomsten, daarna gemiddeld 10 bij de vervolgsessies.

Grensproject Dinxperlo – Dinxpers Nieuws
Grensproject Dinxperlo – Aalten Vooruit
Grensproject Dinxperlo – Aaltens Nieuws

 

Contact